Thursday, November 4, 2010

Ulasa Liqa' fiqri

Assalamualaikum..
ulasan ni, ana tulis untuk PAS Puncak Alam.. sebab takde idea untuk blog ana.. anak copy juga kat sini..Ulasan Liqa' Fiqri 30 Oct 2010

السلام عليكم شرحمة الله وبركته
ام بعد
Alhamdulillah, pada sabtu minggu lepas, atas usaha Ustaz Noraziz Mudakkir, Pemuda PAS puncak Alam dapat menganjurkan satu program liqa' fiqri yang disampaikan oleh ulama Muda kita Ustaz Hairul Nizam Mat Husain. Program ini, alhamdulilah mendapat sambutan yang menggalakan dari pejuang-pejuang PAS puncak Alam dan Kuala Selangor.

program ini berkisar atas tajuk memahami manhaj sebenar pejuangan PAS yang kita dokongi sekarang. Ustaz Hairul Nizam membawa kita menyelusuri sirah-sirah perjuangan Rasulullah SAW, sahabat-sahabat baginda serta ulama-ulama selepasnya yang terkenal dengan ketegasan dalam melaksanakan Hukum-Hukum ISLAM.

Ustaz Hairul Nizam Membawa kisah tentang Sultanul Ulama' iaitu As-Syeikh Allamah Izzudin Abdus Salam yang begitu tegas ketika menjadi Ulama di suatu era kesultanan di Mesir dan Syria. Menceritakan Bagaimana ketika itu, Izzuddin Abdus Salam begitu tegas dalam khutbah di mimbar2 masjid menegur kesilapan Sultan dan Sebagainya. As-Syeikh Izzudin Abdus Salam bersama-sama seorang lagi ulama besar iaitu Ibnu Hajib Almaliki telah bangun menyuarakan pendapat tentang sultan yang membuat tindakan yang menyalahi syara'.

Permulaan Perbincangan, Ustaz Hairul Nizam membawa kita kepada memahami Konsep khilafiah dari sudut dalil Quran dan Ilmu khulafa yang dikupas oleh ulama dahulu dan terkini.

Apa yang menarik ialah tentang Tulisan Dr Abdul razak As-Sanahuri yang lebih dikenali sebagai Abu Qanun pada awal kurun ke 20 hingga pertengahan kurun ke 20.
Beliau telah menghasilkan tulisan tentang Fiqhu Khalifah dalam bahasa perancis Ketika berada Di University of Lyon. Buku ini diterjemahkan anak Perempuan dan Menantunya ke dalam bahasa Arab. Dr Nadiah Abdul razak As-Sanahuri dan suaminya Dr Taufiq Syawi.
Dan Ustaz Hairul berkesempatan bertemu dengan Dr Taufiq Syawi di Mesir.

----info sumber: http://ar.wikipedia.org/wiki/عبد_الرازق_السنهوري

Dr Abdul razak Membahagikan System Islam (khalifah) kepada TIGA iaitu:

1- سلطة التشرعية: HAK Hukum Hakam
2-سلطة القضاءية: Hak Perwakilan Kepimpinan (mirip parlimen)
3-سلطة تنفظية: Hak Pelaksanaan ( Executive)

Daripada Tiga elemen ini, elemen Satu, sultoh attasyriiah, hanyalah Hak Milik Mutlak ALLAH dan rasulNya, Manusia tidak dapat mengubahnya..
Walaubagaimanapun untuk elemen 2 dan 3, ini terserah kepada kebijaksanaan Manusia untuk menilai selagi tiada melanggari elemen 1 .

Daripada Kefahaman Ini.. Ciri Utama Negeri ISLAM ialah Negara Yang mempunyai سلطة آلتشرعيةsebagai perlembagaan utama Negaranya. Undang Yang paling tinggi dari segalanya.
Maka mengikut pertimbangan ini.. Malaysia bukan lagi negara ISLAM mahupun Negara Mesir sekalipun.

Terang As-Syeikh Taufiq As-Syawi semasa pertemuan dengan Ustaz Hairul Nizam, Khilafah Islamiah yang terakhir ialah Kerajaan Uthmaniah. selepas itu belum ada lagi yang benar-benar menepati Ciri-Ciri Negara ISLAM..
Khalifah2 dulu atau Sultan Dulu, walaupun Zalim, mereka masih lagi menetapkan Hukum ALLAH sebagai perlembagaan tertinggi mereka. Dan system khalifah ini dibahgai lagi kepada dua iaitu:

1-خليفة الرشيدة:System Khalifah Yang Tulen: Zaman Sahabat Nabi sehingga Saidina Ali Karamallahuwajhah

2-خليفة النا قصة:Khalifah yang Tak tulen sperti system monarchy dan sebagainya.

Maka dengan ulasan ini, moga-moga kita semua dapat mengingatkan kembali ilmu-ilmu yang telah disampaikan dan menjadi hujah kita sebagai penguat dalam perjuangan ISLAM..


الله اكبر الله اكبر الله اكبر

No comments:

Post a Comment