Wednesday, November 10, 2010

Update: Pelajarilah Ilmu

Salam,
sepanjang 3minggu sebelum, kehidupan ana disibukkan dengan beberapa perkara. Moga-moga ALLAH menerima semua amalan yang lepas-lepas.

2,3 hari lepas, semasa sedang mencari kitab secara online iaitu kitab nahu قطر الندي , ana terjumpa satu link yang amat bermanfaat. Link rakaman syeikh Rushdi Qalam, syarah Qatrun Nada dan Kaifiyatul Akhyar (kitab fiqh mazhab syafii yang dikarang oleh imam Taqiyuddin)..

Dan kebetulan pada sebelah malamnya, Kuliah di surau di sampaikan oleh Ustaz Nazmi Abdul Karim, beliau menyampaikan kuliah maghrib di surau al furqan dan Kuliah Isya' di surau Shah Alam 2 Attaufiqiyyah.. kesempatan itu, ana ambil untuk bertanyakan tentang al fadhil Syeikh Rushdi Qalam. Kebetulannya Syeikh Rushdi Qalam ini guru ustaz Nazmi di Syria dan guru beliau ini sangat baik orangnya, suka menolong pelajar yang dalam kesusahan.

Bahasa arab yang digunakan oleh syeikh Rushdi Qalam dalam rakaman audio itu sangat jelas dan mudah difahami bagi orang seperti ana yang baru merangkak-rangkak memahami lingo arab. Kebetulan pula, Kitab kaifiyatul akhyar ini, ada pada simpanan ana, untuk tujuan bahan bacaan, oleh kerana kadang-kadang kesibukan masa serta alasan yang sengaja dicipta, ana tidak dapat menghabiskan untuk mengkhatam kitab fiqh ini.

dan semalam juga, ana telah terjumpa akan satu link bacaan tafsir al-aysar oleh syeikh ABu Bakar jabbar al jazairi yang sekarang ini masih mendengarkan kuliah tafsirnya di masjid An-Nabawi di Madinah. Hadrat syeikh ini, ana bertanyakan kepada ustaz Shamsul Hakim yang pernah belajar di Madinah.

untuk Audio Syeikh rushdi, ada juga syarah ibnu Qasim bagi matan ibn sujak yang membicarakan feqh mazhab As-Syafii.
Harap-harap, ana berkesempatan untuk mendengarkan rakaman ini dan menjadikan bahasa Arab ana kepada tingkatan yang lebih tinggi bagi memudahkan menjadi faham akan hal agama.. seperti satu hadis Nabi:

من يريد الله خيرا، يفقهه في الدين
Barangsiapa yang dikehendaki ALLAH ke atasnya kebaikan, difaqihkannya dalam ilmu agama..
Moga-moga ana mendapat rahmat seperti yang dimaksudkan hadis ini..
Amin ya Rabbal Alamiin..

ALLAHUAKBAR!!

No comments:

Post a Comment