Sunday, January 23, 2011

Mengisi ruang Kosong

Assalamualaikum..
sudah lama tidak menghentam keyboard untuk dijadikan bahan bicara dalam blog ini.
Dalam keadaan baru menghambakan diri secara intima'i kepada perjuangan ISLAM, kekuatan istiqamah dan kekentalan jiwa perlu dijaga supaya tidak terhenti di separuh jalan.

Perjuangan ISLAM, JIHAD ISLAM dan perjuangan Aqidah memerlukan Faham yang tinggi supaya apa yang kita perjuangkan ini adalah betul-betul yakin yang tiada belah bagi. Al-Imam Hassan Al-Banna telah menggariskan 10 arkanul baiah , yang mana diletak pada rukun pertama ialah al-fahmu(kefahaman)..

sepanjang Perjalanan Perjuangan ini, akan ditempuhi pelbagai mehnah dan ujian.. dan buat seketika diri ini diuji dengan keluarga, masalah kewangan, masalah kenderaan dan berbagai masalah yang lain yang sangat memerlukan ketenangan hati dan tawakal kepada ALLAH supaya diri dan jiwa ini tetap di dalam aqidah perjuangan.
sentiasa mengingati perjuangan Rasulullah SAW yang tiada pernah berhenti..
Sentiasa mengingati perjuangan Sahabat baginda terutama Khalifah Arrasyidin yang sekalipun tidak meninggalkan perjuangan ISLAM di kala senang mahupun Susah.
Mengingati perjuangan Ulama-ulama terdahulu supaya ISLAM sampai ke seluruh pelusuk dunia.
Tidak Lupa juga peranan ulama mutaakhirin dan pejuang-pejuang mutaakhirin supaya ISLAM ini terus gah di pesada dunia walaupun diri terus dihina, dinista dan ditekan di setiap sudut..

Walaupun perjuangan Ini merempuh banyak ranjau.. ia memberi ketenangan di dalamnya.. ketika masalah melanda.. hati diberi ketenangan untuk merujuk ALLAH..
ketika Badan penat.. rakan perjuangan menyambut dengan ukhuwah..
Ketika Fikiran dan Jiwa kehausan.. rakan perjuangan memjadi ubat.. indahnya ukhuwah islamiyah jika terus disuburkan..

2 comments:

  1. Semoga terus kukuh dijalanNya...

    "Allah dihati"

    ReplyDelete
  2. syukran.. semoga nama ALLAH terus terpahat di hati sehingga nafas bercerai dari badan..

    ReplyDelete